ACT is ‘Acceptatie en Commitment Theorie‘ — een model van psychologische processen. Met als focus het bewegen van inflexibiliteit naar een flexibele houding. Er zijn tal van (zelfhulp-)boeken over geschreven. Maar toch is het niet zo eenvoudig toe te passen, merk ik in mijn werk als therapeut en docent ACT.
In deze blog wil ik optekenen wat ACT voor mij betekent in de praktijk. In mijn therapeutische praktijk, maar ook in de praktijk van het leven zelf. Als moeder van een dreumes, als partner, als ZZP-er, als docent ACT, als schrijver… als mij. Alles vanuit mijn eigen ervaring, reflecterend op wat studenten, clienten en mijn sociale omgeving mij leert.
Ik verander namen, en soms wat specifieke details, om anonimiteit te waarborgen. Maar de processen en de beschreven houding is echt… want dat is waar ACT over gaat. Hoe gaat het echt, wat wil je nou eigenlijk echt, wat werkt er echt?
Wil je meer weten, of een afspraak maken om ook ACT te leren toepassen in je leven? Kijk dan voor meer informatie onder ‘ACT therapeut beeldend‘.
Lees verder: Blog ACT in mijn leven
- Wat wil ik nou eigenlijk echt?
- Ervarend Leren
- ACT en Onzekerheid
- ACT met/in beeld
- En hoe gaat het met jou? Het probleem van empathie – ACT in de praktijk
- Werkt het of werkt het niet? ACT toepassen in de praktijk
- Iemand werkelijk zien — ACT ipv een diagnose of verhaal
- Wat wil ik nou eigenlijk echt?Of ze niet meer lessen van mij konden volgen. Vorig jaar kreeg ik die vraag regelmatig van studenten aan Vrije Academie ’t Pad. In elk jaar geef ik een of twee lessen (behalve in het derde en vierde afstudeerjaar van de richting Psychosociaal Werk, dan geef ik ongeveer 50% van de lessen). Maar het beviel… Lees meer: Wat wil ik nou eigenlijk echt?
- Ervarend LerenHoe leer je nieuwe dingen? Deze vraag houdt me al mijn hele leven bezig. Want ik kan dan veel papiertjes op zak hebben, allerlei opleidingen hebben gedaan, maar dat wil niet zeggen dat ik ook antwoorden en oplossingen kan bieden aan anderen. Waar het uiteindelijk op neer komt als ik een ander persoon ontmoet is… Lees meer: Ervarend Leren
- ACT en OnzekerheidOnzekerheid, we krijgen er allemaal in mindere of meerdere mate mee te maken. Kan ik het wel? Ik weet niet wat ik moet doen? Ben ik wel de juiste persoon hiervoor? Heb ik de juiste keuze gemaakt? Allemaal gedachtes waaraan onzekerheid ten grondslag ligt. Gedachtes die zo luid kunnen worden dat ze al het andere… Lees meer: ACT en Onzekerheid
- ACT met/in beeldArtikel gepubliceerd in magazine Stroom in Beeld, november 2021
- En hoe gaat het met jou? Het probleem van empathie – ACT in de praktijkWe kunnen het allemaal heel goed, of worden er op aangesproken als we het niet genoeg doen: empathie. We worden geleerd om problemen van anderen te benoemen en bespreken, ons zorgen maken over anderen. Mee-leven met een ander is ook een belangrijk onderdeel van het menselijk leven. Het je aantrekken als het niet goed gaat… Lees meer: En hoe gaat het met jou? Het probleem van empathie – ACT in de praktijk
- Werkt het of werkt het niet? ACT toepassen in de praktijkEen cursist zei na afloop van de cursus ‘ACT voor coaches en therapeuten’ die ik gaf (en geef) aan de Vrije Academie ’t Pad, dat er 1 vraag echt wel was blijven hangen. Een vraag die ik steeds stelde, en die ergens ook wel echt de kern van ACT (Acceptatie en Commitment Therapie) raakt: Werkt… Lees meer: Werkt het of werkt het niet? ACT toepassen in de praktijk
- Iemand werkelijk zien — ACT ipv een diagnose of verhaalHoe werkelijk luisteren binnen ACT wordt gedaan, en hoe een diagnose daarbij van zeer ondergeschikt belang is.