Ruimte voor nieuwe cliënten – Accepting new clients
Vanaf 15 augustus 2024 nieuwe locatie: Parkstraat 54, Nuenen (NB)

Cursus ACT-beeldend

In het kort:

  • Aanvang 17 september 2024.
  • Zes dinsdagavonden van 19:30-22:00, inclusief korte pauze.
  • Beeldend & Praktisch: leren door te doen en daarop te reflecteren.
  • Onder leiding van dr. Nicole des Bouvrie, ervaren therapeut & docent ACT-beeldend.
  • Kleine groep (3-6 mensen).
  • Inclusief alle beeldende materialen, en koffie/thee en iets lekkers in de pauze.
  • In Nuenen.
  • Prijs: Voor 1 september: €435, incl BTW, daarna €535, inclusief BTW
Art Stock photos by Vecteezy

Waarom ACT?

ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie. Het is een wetenschappelijk beproefd model waarbij ‘doen wat werkt’ centraal staat. Doel is psychologische flexibiliteit, zodat je flexibel kunt reageren op wat er op je pad komt en je eigen waardes kunt naleven. Dat is niet makkelijk, maar ACT maakt het heel praktisch en werkbaar. ACT is er dan ook niet alleen voor mensen die vastgelopen zijn en/of therapeutische hulp nodig hebben, maar ook voor mensen die minder bezig willen zijn met grip houden op alle ballen die ze hoog moeten houden, en graag meer ruimte willen voor het leven zelf.

Waarom beeldend?

In onze Westerse maatschappij zijn we gewend om alles te verklaren en te rationaliseren. We zijn getraind om te vertellen over wat er is. Prima, zolang het werkt. Maar het werkt vaak ook tegen ons, wanneer het gaat om dingen die we liever niet onder ogen komen. Vandaar het werken met beelden – met het zelf maken van beelden en die gebruiken om opnieuw naar onszelf te kunnen kijken. Los van de verhalen die we al kennen over onszelf. In mijn therapeutische praktijk maar ook als docent ACT aan de Vrije Academie ’t Pad geef ik vooral beeldende opdrachten (tekenen, schilderen, kleien, etc) om de ACT-processen te ervaren. Vaak in combinatie met lichaamswerk.

Reacties van eerdere cursisten waren duidelijk – soms hadden mensen al meerdere ACT-cursussen gedaan, maar zeiden ze na één bijeenkomst via het ervarend-beeldend werken al meer te hebben geleerd. Beeld werkt.

Art Stock photos by Vecteezy

Waarom ervarend leren?

Eenmaal ervaren door het zelf te doen en letterlijk voor je te zien, of te zien gebeuren bij een mede-cursist, beklijven de inzichten veel beter. Zowel voor woord-denkers als beeld-denkers!

ACT is ook niet helemaal bedoeld als een theoretisch model, of iets om de hele tijd over te praten — hoewel dat wel vaak zo aangeboden wordt, helaas. De theorie zal tijdens deze cursus zeker aan de orde komen en je krijgt verschillende tips voor boeken om zelf thuis verder te lezen. Maar tijdens de cursus staat het ACT-doen centraal, want dat is de essentie van ACT. Acceptatie, daar kun je heel lang over vertellen, maar ga het maar eens beeldend ervaren, daar leer je 1000 keer meer van.

Voor wie?

Voor iedereen die graag (meer) over ACT wil leren en ACT wil leren toepassen in haar/zijn eigen leven. Ervaring met beeldend bezig zijn is niet noodzakelijk, mag natuurlijk wel. Voorkennis over ACT ook niet noodzakelijk, mag wel.

ACT is een veelgevraagd model, waar veel cursussen in te vinden zijn. Maar vaak zijn die ACT-cursussen bedoeld voor coaches of therapeuten, maar deze cursus is expliciet bedoeld voor iedereen. En ook is de combinatie van ACT en beeldend redelijk uniek.

Coaches/therapeuten die ACT beeldend willen leren inzetten zijn overigens ook welkom. Let er wel op dat de nadruk ligt op het zelf persoonlijk ervaren.

Bereikbaarheid en locatie

De locatie is gelegen op de eerste verdieping en bereikbaar met een trap, helaas niet rolstoeltoegankelijk. Wanneer er sprake is van fysieke limieten graag vooraf even contact opnemen zodat ik er rekening mee kan houden bij het voorbereiden van de opdrachten en voor aanvullend/passend materiaal kan zorgen.

Praktische informatie

Waar: Parkstraat 54, Nuenen. Gratis parkeren voor de deur. Bushalte Kerkstraat, Nuenen (15 minuten met bus 404/322 vanaf Eindhoven CS, 5 minuten lopen vanaf de bushalte).
Wanneer: dinsdagavonden 19:30-22:00.
Datums: 17 september, 1 en 15 en 29 oktober, 12 en 26 november 2024.
Taal: Nederlands.
Groepsgrootte: Tenminste 3, maximum 6 mensen. Vol = vol.
Prijs: €435, inclusief BTW wanneer betaald voor 1 september, daarna €535, inclusief BTW
Inclusief: alle creatieve/beeldende materialen tijdens de cursus (papier, verf, ecoline, klei, potloden, krijt, pastel, etc), koffie/thee en iets lekkers in de pauzes.
Inschrijven via: [email protected], inschrijving is definitief na betaling van de factuur. Algemene voorwaarden zijn van toepassing.